Gyártástechnológia

A TERMÉKEK GYÁRTÁSA

KÜLÖNLEGES GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIA

Kreogén vákuumtechnológia (A feldolgozás -196 fokon, vákuumkörnyezetben történik)

– a sejtstruktúrák épek maradnak

– 97%-os hasznosanyag-megmaradás

– Fokozott biológiai aktivitás

– GMP standard


Összehasonlításként:

A gyógynövények feldolgozásának általános technológiái:

– Melegprés                                                                              35-40%-os hatásfok

– Hidegprés                                                                              60-65%-os hatásfok

– Szintetikus tabletták                                                           10%-os hatásfok


ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK

·       Sejtszinten fejtik ki a hatásukat

·       Az egész szervezetre komplexen hatnak

·       Kizárólag biológiailag tiszta növényi összetevők

·       Egyedülálló formula: a komponensek segítik és erősítik egymás felszívódását

·       Modulrendszerűen összeállított, célirányosan használható életprogram

·       Rendkívüli hatékonyság

A Magas Technológiák Laboratóriumának (LHS) tekintélyt parancsoló épülete a Földközi-tenger partján, hegyek közt áll. Itt gyártják a “VISION” Társaság részére a termékeket.
A fővállalat és a gyár Garros városkában található, Nizzától 15 km-re. 1998. december 8-án beindult a termelés a Vision International People Group és az Arkopharma Társaság közös tervei alapján épült “Nutripharma” gyárban Waterford, írországi városban is.
Látva e mesés környezetet, a zöldbe borított hegyeket, a türkizkék tengert, gyönyörködve a virágzó fákban, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy termelőegység mellett vagyunk! Igaz, ez egy nem közönséges termelés, hanem illő a környezetéhez, itt egészséget gyártanak. Az LHS gyártják az általunk jól ismert Chromevital, Nutrimax, Antiox és más készítményeket. A vitaminokat nem itt gyártják, őket a világhírű Hofmann Laroche társaság szállítja. Garrosban, ahol az LHS helyezkedik el, a növényi kivonatok gyártása folyik, ami nagyon munkaigényes, nagy figyelmet és szorgalmat igénylő termelési folyamat.
A készítmények gyártásánál a gyógyszertani laboratóriumokban általánosan elfogadott GMP szabványokat használják. A GMP szabványokat az USA-ban dolgozták ki 1963-ban. Így például, ha valamelyik termelő gyártani készül egy készítményt, ehhez előbb egy megerősített minősítésről szóló dokumentumra van szüksége. Ezen kívül be kell szereznie a megfelelő berendezéseket is (a berendezések alatt a megfelelő helyiségeket is értik), sőt, a gyártáshoz használt nyersanyagoknak is meg kell felelniük a GMP szigorú szabványainak.
Lássuk, hogyan néz ki egy technológiai folyamat a nyersanyag beszállítástól egészen a “Vision” feliratos csomagoló futószalagig. A kezdet a nyersanyag átvételénél van. Először a nyersanyag minőségét ellenőrzik. A megérkezett nyersanyag 10 napos vesztegzárba kerül, ez alatt az idő alatt a nyersanyagot három különböző hőmérsékletű helyiségben tárolják: 4 Celsiusfoknál, 15 Celsiusfoknál, és normál szobahőmérsékleten. A vesztegzár ideje alatt vizsgálják a nyersanyag összetételét, mikrobiológiai tisztaságát, toxikológiai veszélytelenségét. A mintavételezett nyersanyag minőségét a speciális konténerekben tartott etalonmintákkal hasonlítják össze.
Ellenőrzés után a nyersanyag bekerül a gyártásba. Első fázisban a növényi nyersanyagot alacsony hőmérsékleten történő aprításnak vetik alá. Ezt az eljárást kriodarabolásnak (angolul kriogrinding) nevezik, ekkor a gyógynövényeket mínusz 196 Celsiusfoknál folyékony nitrogénben darabolják fel. Az alacsony hőmérsékleten történő aprítás minimálisra csökkenti az értékes összetevők veszteségét, ezen belül a flavonoidokét és a vitaminokét is.
Az aprítás után kapott durva porból szitán kiszedik a fölösleges szálakat, ezután a por laboratóriumba kerül, ahol még egyszer ellenőrzik mikrobiológiai tisztaságát és toxikológiai veszélytelenségét. Az oroszországi fél kérésére a porokban az orosz szabványnak megfelelően ellenőrzik a nehézfémek jelenlétét. A szabványosítással és normaképzéssel kapcsolatos munkákat még a Szovjetunióban végezték el, akkor még költségvetési pénzt utaltak erre a célra.
Az akkor elvégzett kísérletek eredményeit különben az amerikai tudósok is alkalmazták, de a nyugati szabvány kevésbé szigorú, mint az orosz.
Ha az anyag megfelel minden szükséges követelménynek, akkor elkezdődik a következő fázis. A kiinduló komponenseket meghatározott arányokban keverőbe helyezik, és jól összekeverik, míg egyenletes masszát nem kapnak. Az egész eljárás mechanikusan történik computeres vezérléssel, hogy minden kapszula tartalma egyforma legyen.
A következő fázisban a kapott keveréket kapszulákba töltik, egy kompressziós adagoló egységgel felszerelt automatikus kapszulatöltő berendezés segítségével. Ezekben a termelési helyiségekben a legszigorúbb tisztasági előírások uralkodnak. Az adagoló berendezés biztosítja, hogy minden kapszulába egyforma, szigorúan megállapított mennyiség jusson. A kapszulatöltő berendezésnek van egy kapszulaellenőrző egysége, mely centrifugálással kilöki az üres, hibás és rosszul töltött kapszulákat.
Ebben a fázisban végzik a kapszulák helyes feltöltésének ellenőrzését is.
Végül az utolsó fázis következik: a kapszulákat fiolákba csomagolják egy automata segítségével. A csomagoló berendezés végén félóránként mintát vesznek, végellenőrzést tartanak. Az egy dobozba kerülő kapszulák mennyiségét, kapszulatöltést, a csomagolás minőségét ellenőrzik.
A termék gyártásának folyamata véget ért. Ezt az egész bonyolult munkát, a gyártástól a végtermék minőségének biztosításáig, az LHS laboratóriumainak szakemberei végzik. A termelésben a legkülönbözőbb szakemberek, mérnök-technológusok, programozók, gyógyszerészek, vegyészek, botanikusok, mikrobiológusok vesznek részt, akiknek a munkája egészséget ad az embereknek a világ számos országában.

A társaság ezt az egyedi gyártástechnológiát 50 évre levédette!